How Kıdem tazminatı can Save You Time, Stress, and Money.

İş sözleşmesinin konusu olan işin işçinin hayatına ve sağlığına karşı ciddi tehlike oluşturması,

Kıdem tazminatı İş Kanuna göre işçilerin işyeri ve işverene olan sadakatlerine karşılık işveren tarafından ödenen parasal karşılığı ifade eder. Kıdem tazminatına hak kazanmanın ilk koşulu işyeri bünyesinde

Davacı işçi iş sözleşmesini çalışma koşullarında esaslı değişiklik ve yetkisi olmayan bir işte görevlendirilmiş olması nedeni ile haklı nedenlerle feshedildiğini ileri sürmüş ve kıdem tazminatı talebinde bulunmuştur. Mahkemece, davacının yetkisi dahilinde görevlendirme yapıldığı ve çalışma koşullarında değişikliğin ardından eight ay kadar fiilen yeni görev yerinde çalışmasını sürdürdüğü ve değişikliği zımnen kabul etmiş sayılacağı gerekçeleri ile davacı tarafından yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı belirtilerek kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiştir.

Toplumda işçinin istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alamayacağı şeklinde bir düşünce hâkimdir. Ancak bu tamamen yanlıştır. Zira işçi kanunda belirtilen haklı sebeplerden birinin varlığı halinde istifa ederek iş10 ayrılması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

İşçi, iş akdi yapılırken kendisinin nitelikleri, iş bilgisi, yetenekleri ve tecrübesi konusunda işverene doğru bilgi vermek zorundadır. İşçinin yanlış bilgi vermesi ve verdiği yanlış bilginin iş akdinin gereklerinin yerine getirilip getirilmemesi hususunda önem arz etmesi halinde işveren iş akdini fesheder ve işçi kıdem tazminatı alamaz.

İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti ve aşağıda belirtilen tazminatların zamanaşımı süresi beş yıldır.

İşçi kıdem tazminatına hak kazanarak iş sözleşmesini feshettiğinde işçinin kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilir. Kesinti yapılacak oran binde 7,fifty nine’dur. 2019 yılı öncesinde işçi ile işverenin anlaşarak iş sözleşmesini sona erdirdiğinde ödenen kıdem tazminatından gelir vergisi kesintisi yapılmaktaydı.

İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ve erkek ise muvazzaf askerliği nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış olması,

İşçinin sadakat borcuna aykırı davranması, bir başka deyişle doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması hâlinde işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanabilmesi için işçinin bu davranışının mutlaka suç oluşturması gerekmez. Bununla birlikte hangi davranışların sadakat borcuna aykırı olduğunu önceden belirleyebilmek de mümkün değildir.

İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde kanunen tanınan ihbar tazminatı için gerekli ihbar süresini geçmesi halinde de işçinin iş Kıdem tazminatı akdi haklı sebeplerle fesih edilerek kıdem tazminatı

Ancak hakları ne kadar kanunla güvence altına alınmış olsa da bu haklardan faydalanmak için işlerin de bu haklarını bilmesi gerekiyor. Kıdem tazminatı da kanunla işçilere tanınmış en önemli haklardan biridir.

İşçi ile işveren arabuluculuk faaliyeti sürecinde anlaşmaya varırsa anlaşma tutanağa bağlanır.

T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir.

Kıdem tazminatından sorumlulukta da devreden işveren devir tarihinden önceki kısım için devir tarihinden itibaren two yıl sorumludur. Devir tarihinden itibaren iki yıl içerisinde kıdem tazminatını hak ederek hizmet akdi feshedilen işçinin kıdem tazminatının devirden önceki kısmı için devreden ve devralan işveren müteselsil sorumludur. Devir tarihinden sonraki kısım için ise devralan işveren tek başına sorumludur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *